Fan dasturini oʻzgartirish: GIGIYENA, HARBIY GIGIYENA. TIBBIY EKOLOGIYA

II. Asosiy nazariy qism (maʼruza mashgʻulotlari)

2.1. Fan tarkibiga quyidagi mavzular kiradi:

Yangi maruza mavzusini qo'shish
1-ma'ruza. Zamonaviy gigiyena va tibbiy ekologiya, ularning tibbiyotdagi o‘rni.
2-ma'ruza. Davolash-profilaktika muassasalari gigiyenasining umumiy asoslari. Kasalxona ichi infeksiyalari va ularni oldini olish tadbirlari.
3-ma'ruza. Ovqatlanish va salomatlik. Bemorlarni parhez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari.
4-ma'ruza. Suv salomatlik omili. Xavo muxiti gigiyenasi.
5-ma'ruza. Bolalar va o‘smirlar gigiyenasi.
6-ma'ruza. Mehnat gigiyenasi. Ishlab chiqarish muhitining fizik va kimyoviy omillari haqida tushuncha.
7-ma'ruza. Harbiy gigiyena. Qurolli kuchlardagi sanitariya nazorati va gigienik ta’minotlar haqida tushincha. Qo‘shinlarni sifatli ichimlik suvi bilan ta’minlash va ovqatlanishini tashkil qilishning gigiyenik ahamiyati

III. Amaliy mashgʻulotlar boʻyicha koʻrsatma va tavsiyalar

3.1. Amaliy mashgʻulotlar uchun quyidagi mavzular tavsiya etiladi:

Yangi amaliy mashg'ulot mavzusini qo'shish
1-amaliy ish. Kasalxona xonalari mikroiqlimining gigiyenik ahamiyati (harorat, namlik, havo harakat tezligi, bosim).
2-amaliy ish. Kasalxona xonalari havosining antropogen ifloslanishi haqida tushuncha.
3-amaliy ish. Kasalxona xonalari yoritilganligining ahamiyati.
4-amaliy ish. Loyiha materiallari bo‘yicha davolash-profilaktika muassasalarini gigiyenik baholash (Shifoxona terapevtik, jarrohlik, yuqumli kasalliklar va tug‘ruqxona bo‘limlariga bo‘lgan asosiy gigiyenik ta’lablar. (Dalolatnoma tuzish).
5-amaliy ish. Kasalxona ichi infektsiyasi va uni oldini olish (SanQvaM 0342-17).
6-amaliy ish. Oqilona ovqatlanish va uning tartibi haqida tushuncha, ularni tekshirish va baholash. Shaxsiy ovqatlanishning adekvatligini tekshirish va baxolash.
7-amaliy ish. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning gigiyenik nazorati, bemorlarning parxez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari.
8-amaliy ish. Tez buziluvchi ovqat mahsulotlarining sifatliligini gigiyenik baholash. Ovqatdan zaharlanishlar va ularni oldini olish choralari
9-amaliy ish. Suvning fiziologik, gigiyenik va epidemiologik ahamiyati. O‘zRsi aholisini suv bilan ta’minlashdagi eng muhim muammolar, mahalliy va markazlashgan suv ta’minoti haqida tushuncha.
10-amaliy ish. Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullariga umumiy ta’rif. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi zamonaviy usullar haqida tushuncha, suvni tiniqlashtirish va zararsizlantirish (usullari, vositalari, ishlov berish tartibi va uning gigiyenik nazorati).
11-amaliy ish. Xavo muhiti gigiyenasi. Xavo muxitining fizikaviy va kimyoviy tarkibining fiziologik va gigiyenik axamiyati.
12-amaliy ish. Xavo muxiting biologik xossalari. Xonalar mikroiqlimi ko‘rsatkichlarini tekshirish va gigiyenik baxolash
13-amaliy ish. Bolalar va o‘smirlarni salomatlik xolati va jismoniy rivojlanishini tekshirish usullari.
14-amaliy ish. Maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalar va o‘smirlarning jismoniy rivojlanishini baholash. (dalolatnoma tuzish).
15-amaliy ish. Bolalar muassalarini loyihalashtirish, jixozlanishiga bo’lgan gigiyenik talablar
16-amaliy ish. O‘quv tarbiya jarayoning gigiyenik asoslari. Umumta’lim maktablarida o’quv jarayonini tahlil qilish. (dalolatnoma tuzish).
17-amaliy ish. Mexnat gigiyenasi va ishlovchilar salomatligini muxofaza qilish. Korxonalarda shovqinni tekshirish va baholash. Korxonalarda tebranishli vaziyatlarni tekshirish va baholash.
18-amaliy ish. CHangga oid patologiyalar xaqida tushuncha. Sanoat toksikologiyasi. Kimyoviy omillarni umumzaxarli va maxsus ta’siri haqida tushuncha. Qishloq ho’jaligida mehnat gigiyenasi. Pestitsidlar xaqida tushuncha
19-amaliy ish. Tibbiy ekologiya haqida tushuncha. Muxit va ekologik omillar. Insonlarning hozirgi zamondagi yashash muhitini shakllanishi uchun ilmiy-texnika taraqqiyoti va ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning ahamiyati.
20-amaliy ish. Atrof muhitning ifloslanishi ilmiy-texnika taraqqiyotining asosiy negativ oqibati ekanligi. Ifloslanish turlari va ularning shahar hamda qishloq aholi yashash joylaridagi asosiy manbalari.
21-amaliy ish. Qo‘shinlarni kazarma va dala sharoitlarida joylashtirilganda ularning ovqatlantirilishining sanitariya nazorati.
22-amaliy ish. Qo‘shinlarni kazarma va dala sharoitlarida ichimlik suvi bilan ta’minlash.
23-amaliy ish. Ommaviy qirgin qurollari ishlatilganda suv va oziq- ovqat mahsulotlarini gigiyenik ekspertiza qilish.

V. Mustaqil taʼlim va mustaqil ishlar.

5.1. Mustaqil ishlar uchun quyidagi mavzular tavsiya etiladi:

Yangi mustaqil ish mavzusini qo'shish
1-mustaqil ish. Gigiyenaning rivojlanish tarixi. O‘zRda gigiyena fanining shakllanishi va rivojlanishi
2-mustaqil ish. Kasalxona xonalarining mikroiqlimni o‘rganish va baholash. Kasalxona xonalari havosining antropogen kimyoviy ifloslanganligini tekshirish va baholash (karbonat angdrid gazi misolida);
3-mustaqil ish. Kasalxona ichi infeksiyalarini kelib chiqishi uchun havoning bakterial ifloslanganligini ahamiyati.
4-mustaqil ish. Ichimlik suvi sifatini yaxshilashning asosiy usullar.
5-mustaqil ish. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va sifatini nazorat qilish.
6-mustaqil ish. Ovqatdan zaharlanishlar va ularning profilaktika.
7-mustaqil ish. Ruhiy-fiziologik omillarga gigiyenik ta’rif, organizmga ularning zararli ta’sirini oldini olish tadbirlari.
8-mustaqil ish. Global o’zgarishlar. Ekologik muammolar. Iqlimni isishi.
9-mustaqil ish. Suv manba’larini ifloslanishi va himoya qilish. Suv sifatini yaxshilash.
10-mustaqil ish. Maxsus qo‘riq zonalar. Ekologik ekspertiza. Ekologik havfsizlik.

VIII. Taʼlim texnologiyalari va metodlari

Quyidagi taʼlim texnologiyalari va metodlaridan foydalaniladi:

Texnologiyani tanlash

X. Adabiyotlar bilan ta'minlanganlik

Quyidagi asosiy adabiyotlardan foydalaniladi:

Asosiy adabiyot qo'shsh Update

Qo'shimcha adabiyot bilan ta'minlanganlik

Quyidagi qo'shimcha adabiyotlardan foydalaniladi:

Qo'shimcha adabiyot qo'shsh Update

Internet axborot manbalari bilan ta'minlanganlik

Quyidagi internet axborot manbalaridan foydalaniladi:

Internet axborot manbalari qo'shsh Update
Internet manbasi - 1. https://e-library.sammu.uz/uz/book/1842
Internet manbasi - 2. https://e-library.sammu.uz/uz/book/3414
Internet manbasi - 3. https://library.ziyonet.uz/ru/book/4940
Internet manbasi - 4. https://www.wildberries.ru/catalog/440565389/detail.aspx
Internet manbasi - 5. https://archive.org/details/environmentalhea0000moel

Fan/modul uchun mas'ullar

Yangi muallif qo'shsh
Tuzuvchi - 1. R.S.Xajimatov - Qo‘qon universtiteti Andijon filialii, Tibbiy biologiya va jamoat salomatligi kafedrasi katta o`qituvchisi

Taqrizchilar

Yangi taqrizchi qo'shsh
Taqrizchi - 1. S.M.Babich - ADTI Ijtimoiy gigiyena va SSB kafedrasi mudiri, dotsent
Taqrizchi - 2. Saliyeva M.Yu - KUAF , Anatomiya, klinik va patologik anatomiya kafedrasi mudiri, katta o‘qituvchi