Update Amaliymavzulari: 260
1-mavzu. Kasalxona xonalari mikroiqlimining gigiyenik ahamiyati (harorat, namlik, havo harakat tezligi, bosim). , 1. Kasalxona xonalarining mikroiqlimni oʻrganish va baholash 2. harorat 3. namlik 4. havo harakat tezligi 5. bosim
2-mavzu. Kasalxona xonalari havosining antropogen ifloslanishi haqida tushuncha., 1. Kasalxona xonalari havosining antropogen ifloslanishi. 2. Kasalxona xonalari havosining antropogen kimyoviy ifloslanganligini tekshirish va baholash (karbonat angdrid gazi misolida);
3-mavzu. Kasalxona xonalari yoritilganligining ahamiyati., 1. Kasalxona xonalarining tabiiy yoritilganlik holatini baholash; 2. Kasalxona xonalarining sunʼiy yoritilganlik holatini baholash; 3. Tabiiy yoritilganlik, tabiiy yoritilganlik koeffithienti 4. Sunʼiy yoritilganlik meʼyorlari
4-mavzu. Loyiha materiallari bo‘yicha davolash-profilaktika muassasalarini gigiyenik baholash (Shifoxona terapevtik, jarrohlik, yuqumli kasalliklar va tug‘ruqxona bo‘limlariga bo‘lgan asosiy gigiyenik ta’lablar. (Dalolatnoma tuzish)., 1. Davolovchi-himoyalovchi tartib haqida tushunch. 2. Davolash-profilaktika muassasalarini obodonlashtirilganligi bilan bogʻliqligi. SanQvaM 0292-11. 3. OʻzRda DPMni rejalashtirish va loyihalashtirish reglamentlari va gigiyenik asoslari. 4. DPMlarni rejalashtirishga boʻlgan umumiy gigiyenik talablar
5-mavzu. Kasalxona ichi infektsiyasi va uni oldini olish (SanQvaM 0342-17)., 1. Kasalxona ichi infeksiyasi haqida tushuncha 2. KII kelib chiqish sabablari 3. KII oldini olish choralari. 4. Ixtisoslashgan markazlarga (jarrohlik, yuqumli kasalliklar va tugʻruqxona) boʻlgan asosiy gigiyenik talablar.
6-mavzu. Oqilona ovqatlanish va uning tartibi haqida tushuncha, ularni tekshirish va baholash. Shaxsiy ovqatlanishning adekvatligini tekshirish va baxolash., 1. Ovqatlanishning salomatlik omili ekanligi 2. Ovqatlanishning ijtimoiy-gigiyenik muammo ekanligi. 3. Aholi salomatligi uchun ovqatlanishning ahamiyati. 4. Oqilona ovqatlanish tushunchasi va unga boʻlgan gigiyenik talablar, ovqatlanishning fiziologik meʼyorlari
7-mavzu. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning gigiyenik nazorati, bemorlarning parxez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari., 1. Asosiy oziq moddalarning manbalari va isteʼmolning gigiyenik meʼyorlari. 2. Alimentar kasalliklar haqida tushuncha, ularning tasnifi. 3. Bemorlarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning gigiyenik nazorati 4. Bemorlarning parxez ovqatlantirishning gigiyenik asoslari. Parxez stollari
8-mavzu. Tez buziluvchi ovqat mahsulotlarining sifatliligini gigiyenik baholash. Ovqatdan zaharlanishlar va ularni oldini olish choralari, 1. Aholi ovqatlanishida ekologik muammolar. 2. Oziq-ovqat mahsulotlarining sifatligini aniqlash (Sut, goʻsht va b.) 3. Ovqatdan zaharlanishlar va ularning tasnifi. 4. Ovqatdan zaharlanishning muhim shakllarini kelib chiqishini oldini olish.
9-mavzu. Suvning fiziologik, gigiyenik va epidemiologik ahamiyati. O‘zRsi aholisini suv bilan ta’minlashdagi eng muhim muammolar, mahalliy va markazlashgan suv ta’minoti haqida tushuncha., 1. Respublika hududidagi suv manbalariga gigiyenik taʼriflar. 2. Suv taʼminoti manbalariga boʻlgan umumiy gigiyenik talablar. 3. Suv manbalarining sanitar himoya mintaqalarini tashkil qilish. Sanitar himoya zonasi (SHZ) haqida tushuncha 4. OʻzRda suv isteʼmoli meʼyorlari. Davlat Standarti haqida tushuncha.
10-mavzu. Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullariga umumiy ta’rif. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi zamonaviy usullar haqida tushuncha, suvni tiniqlashtirish va zararsizlantirish (usullari, vositalari, ishlov berish tartibi va uning gigiyenik nazorati)., 1. Davlat Standartiga muvofiq ichimlik suvining sifatiga boʻlgan talablar. 2. Ichimlik suvining sifatini yaxshilash usullariga umumiy taʼrif. 3. Ichimlik suvining sifatini yaxshilashdagi zamonaviy usullar haqida tushuncha, 4. Suvni tiniqlashtirish va zararsizlantirish (usullari, vositalari, ishlov berish tartibi va uning gigiyenik nazorati).
11-mavzu. Xavo muhiti gigiyenasi. Xavo muxitining fizikaviy va kimyoviy tarkibining fiziologik va gigiyenik axamiyati., 1. Xavo muhiti gigiyenasi 2. Xavo muxitining fizikaviy axamiyati. 3. kimyoviy tarkibining fiziologik axamiyati. 4. Xavo muxitining gigiyenik axamiyati
12-mavzu. Xavo muxiting biologik xossalari. Xonalar mikroiqlimi ko‘rsatkichlarini tekshirish va gigiyenik baxolash, 1. Xavo muxiting biologik xossalari. 2. Xonalar mikroiqlimi koʻrsatkichlarini tekshirish 3. Xonalar mikroiqlimi gigiyenik baxolash.
13-mavzu. Bolalar va o‘smirlarni salomatlik xolati va jismoniy rivojlanishini tekshirish usullari. , 1. Bolalar va oʻsmirlar gigiyenasining umumiy asoslari. 2. Oʻzbekiston aholisi bolalar kontingentining salomatlik koʻrsatkichlari. 3. Aholi turmush sharoitining bolalarning salomatlik holatini belgilovchi muhim omil ekanligi. 4. Bolalar va oʻsmirlarni chiniqtiruvchi muolajalar va ularni qoʻllashda tavsiya qilinadigan tadbirlar.
14-mavzu. Maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalar va o‘smirlarning jismoniy rivojlanishini baholash. (dalolatnoma tuzish). , 1. Bolalar va oʻsmirlarning jismoniy rivojlanish koʻrsatkichlari 2. Jismoniy rivojlanishni shaxsiy tarzda baholash usullari 3. Bolalarni tarbiyalash va oʻqitish sharoitlarini muvofiqlashtirish 4. Akseleratsiya, uning gigiyenik ahamiyati, 5. Maktabga etuklik tushunchasi.
15-mavzu. Bolalar muassalarini loyihalashtirish, jixozlanishiga bo’lgan gigiyenik talablar, 1. Uyushgan bolalar muassasalariga qoʻyiladigan gigiyenik talablar. 2. Maktabgacha bolalar muassasalarini loyihalashtirishning gigiyenik xususiyatlari 3. Umumtaʼlim maktablarini loyihalashtirishning gigiyenik xususiyatlari 4. Bolalar muassasalarini qurilishiga boʻlgan gigiyenik talablar. 5. Bolalar muassasalarini jihozlashga boʻlgan gigiyenik talablar.
16-mavzu. O‘quv tarbiya jarayoning gigiyenik asoslari. Umumta’lim maktablarida o’quv jarayonini tahlil qilish. (dalolatnoma tuzish). , 1. Toliqish holati, uning biologik ahamiyati 2. Umumtaʼlim muassalarida oʻquv jarayonini tashkillashtirish gigiyenik asoslari 3. Maktabda oʻqitishni tashkillashtirishni gigiyenik asoslari: 4. Oʻquv yuklamani bolalar va oʻsmirlarni yoshga oid va individual xususiyatlariga mos kelish 5. Oʻquv jadvalini tuzishga asosiy gigiyenik talablar
17-mavzu. Mexnat gigiyenasi va ishlovchilar salomatligini muxofaza qilish. Korxonalarda shovqinni tekshirish va baholash. Korxonalarda tebranishli vaziyatlarni tekshirish va baholash., 1. Ishlab chiqarish muhitidagi fizikaviy omillar 2. Nomuvofiq mikroiqlim 3. Shovqin fizikaviy taʼrif, ishchilar organizmiga zararli taʼsiri 4. Tebranish fizikaviy taʼrif, ishchilar organizmiga zararli taʼsiri 5. Zararli taʼsirini oldini olish tadbirlari.
18-mavzu. CHangga oid patologiyalar xaqida tushuncha. Sanoat toksikologiyasi. Kimyoviy omillarni umumzaxarli va maxsus ta’siri haqida tushuncha. Qishloq ho’jaligida mehnat gigiyenasi. Pestitsidlar xaqida tushuncha, 1. Sanoat changlari, changlarning tasniflari, changga doir patologiyalar . 2. Ishlab chiqarish muhitidagi kimyoviy omillar , ularning gigiyenik ahamiyati: organizmga kirish yoʻllari, taʼsir etish tabiati, ularning zaharliligi boʻyicha tasnifi. 3. Oʻtkir va surunkali kasbiy zaharlanishlar, ularni oldini olish tadbirlari. Zararli kasblarda ishlovchi ishchilarga davolovchi-profilaktik ovqatlar berish va ularga gigiyenik taʼrif. 4. Oʻzbekiston Respublikasi sharoitida qishloq xoʻjaligidagi mehnatning zamonaviy muammolari, oʻziga xos xususiyatlari, qishloq xoʻjaligidagi ishchi va xizmatchilar organizmiga taʼsir koʻrsatuvchi nomuvofiq omillar, ishchilarni sogʻlomlashtirish tadbirlari. 5. Pestitsidlar, ularning tasniflari. nomuofiq taʼsir etish ehtimoli, oldini olish tadbirlari.
19-mavzu. Tibbiy ekologiya haqida tushuncha. Muxit va ekologik omillar. Insonlarning hozirgi zamondagi yashash muhitini shakllanishi uchun ilmiy-texnika taraqqiyoti va ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning ahamiyati., 1. Inson ekologiyasi haqida tushuncha. 2. Insonlarning hozirgi zamon yashash muhitini shakllanishi uchun ilmiy-texnika taraqqiyoti 3. Ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlarning ahamiyati. Atrof muhitning ifloslanishi ilmiy-texnika taraqqiyotining asosiy negativ oqibati ekanligi. 4. Ifloslanish turlari va ularning shahar hamda qishloq aholi yashash joylaridagi asosiy manbalari. 5. Zararli omillarning biosferada boʻlishi va oqibatining umumiy qonuniyatlari
20-mavzu. Atrof muhitning ifloslanishi ilmiy-texnika taraqqiyotining asosiy negativ oqibati ekanligi. Ifloslanish turlari va ularning shahar hamda qishloq aholi yashash joylaridagi asosiy manbalari., 1. Ekologik vaziyatlar, ekologik ofatli mintaqalarga umumiy taʼrif 2. OʻzR hududidagi ekologik tanglik, atrof muhitni muhofaza qilishga doir tadbirlar. 3. SHahar muhitiga gigiyenik taʼrif, uning aholi salomatligi uchun ahamiyati, uni yaxshilashga doir tadbirlar, 4. Zamonaviy turar-joy binolari va mavzelariga boʻlgan gigiyenik talablar.
21-mavzu. Qo‘shinlarni kazarma va dala sharoitlarida joylashtirilganda ularning ovqatlantirilishining sanitariya nazorati. , 1. Xarbiy gigiyena haqida tushuncha. 2. Qurolli kuchlardagi sanitariya nazorati va gigienik taʼminotlar haqida tushincha. 3. Oʻzbekiston respublikasi Qurolli Kuchlaridagi Sanitariya nazorati kuchlari va vositalari. 4. Xarbiy qoʻshinlarni joylashtirish, yuvintirish-kiyintirish boʻyicha xizmat gigiyenasi. 5. Xarbiy xizmatchilarni ovqatlantirishni ahamiyati va kunlik ovqat mahsulotlarining meʼyori. 6. Tinchlik va harbiy harakatlar davrida davrida harbiy xizmatchilarning ovqatlanishini tashkil qilish va uning sanitar nazorati.
22-mavzu. Qo‘shinlarni kazarma va dala sharoitlarida ichimlik suvi bilan ta’minlash. , Tinchlik davrda qoʻshinlarning suv taʼminoti va uning sanitar nazoratini tashkil qilishning asoslari. 2.Harbiy dala sharoitida suv taʼminoti va uning sanitar nazoratini tashkil qilish. 3. Harbiy dala sharoitida tibbiy xizmat xodimining asosiy vazifalari. 4. Dala sharoitida ichimlik sifatini yaxshilash usullari.
23-mavzu. Ommaviy qirgin qurollari ishlatilganda suv va oziq- ovqat mahsulotlarini gigiyenik ekspertiza qilish. , 1. Suv va ovqat mahsulotlarini RM bilan zararlanganligini ekspertiza qilish. DP-5A (B,V,M) asboblari 2. Suv va ovqat mahsulotlarining toʻliq maxsus ishlovdan oʻtkazilganligini nazorat qilish 3. Ovqat mahsulotlarini maxsus ishlovdan oʻtkazishda sanitariya nazoratining asosiy vazifalari